23 kwietnia 2012

Kurczak w zielonej herbacie i ryż z marchewką

Kiedy w sobotę wieczorem marynowałam kurczaka mąż patrzył na mnie jakbym była z innej planety. Co to będzie ?
W niedzielę kiedy wyciągnęłam mięso z lodówki też dziwny miał wzrok :). Ale kiedy już mięso było w piekarniku i zaczął się unosić zapach ... Już  czekaliśmy z niecierpliwością kiedy w końcu skosztujemy dania.
Kurczak wyszedł pyszny , orientalny , z wyczuwalną nutą trawy cytrynowej i herbaty.
Kurczaka dodaję do akcji Z HERBATĄ IRVING W ROLI GŁÓWNEJ.



KURCZAK W ZIELONEJ HERBACIE
(pomysł: xxx)

2 udka z kurczaka
2 torebki zielonej herbaty cytrynowej IRVING
pół szklanki gorącej wody
trawa cytrynowa
2 łyżki miodu
1 limonka
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz

Herbatę IRVING zalewamy gorącą wodą.  Zaparzyć herbatę.
Limonkę pokroić w plasterki. Trawę cytrynową połamać na kawałki. Herbatę, oliwę, miód, kawalki trawy cytrynowej i pokrojoną limonkę mieszamy . Kurczaka posolić, popieprzyć i włożyć do marynaty.
Marynować całą noc.
Następnego dnia przełożyć kurczaka z całą marynatą do naczynia żaroodpornego i piec w 180 st. C przez ponad godzinę. Mięso ma być miękkie i ładnie przyrumienione.

Podawałam mięsko z ryżem z marchewką.
Ryż ugotować wedlug przepisu na opakowaniu. Obraną, dużą marchewkę pokroić na plasterki i dusić na łyżce masła przez 20 minut (ma być miękka), ewentualnie podlewać wodą. Dodać wyciśnięty 1 ząbek czosnku i posolić. Dusić jeszcze 5 minut. Następnie wymieszać w ugotowanym ryżem.

SMACZNEGO :)






8 komentarzy:

  1. Pyszny kurczaczek :) Czasami warto pokombinowac aby stworzyc naprawde pyszne danie :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wzięłabym udział w tej akcji, ale niestety zjeździłam dziś większośc sklepów w swoim mieście i nie ma nigdzie herbaty Irving:( .... a smaków udek w herbacianej marynacie jestem bardzo ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze uda Ci się zdobyć. :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na kurczaczka.! Muszę kiedyś spróbować:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak bedziesz miala kiedyś chwilke , sprobuj, warto :)

      Usuń
  4. Fascynujący ten kurczak! Jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)